Dagens media anmäler "blondinbella"

"Dagens Media" är en tidning som skriver om marknadsförning & medieval.

Isabella Löwengrip, (blondinbella) spelade in ett program igår som hon själv beskrev såhär " vi spelar in en hemlig pilot, mer en så säger jag inte" När hon gick fram och tillbaka framför kameran, kommer en journalist och trycker upp en kamera framför ansiktet på henne.

Hon låter honom ta en bild, och sen när hon går in på deras hemsida har dom skrivit en artikel, och laddat upp bilderna på henne. Hon printar sidan och tänker att hon ska använda bilderna i hennes blogg. (http://www.blondinbella.se)

Sen får hon ett sms från "Dagens Media" och dom säger att hon har tagit fotografens bild, och att hon inte får använda den på sin blogg.
Hon svarar följande :
Okej, men kan jag inte länka bilden till er sida och skriva fotografens namn ?
dom svarar: nej, men däremot skickar fotografen en faktura till er nu för att ni använder bilderna.

hur patetiskt är inte det här?
Hon kan inte ens få ta en bild som hon lät dom fotografera på henne när hon var sysselsatt med arbete från deras hemsida. Och inte ens få länka bilden så hon kan ha kvar inlägget? Herregud, det är ju för fasen en bild på henne själv!

men enligt lag så får en fotograf ta hur mycket bilder som helst på en person inom ett visst avstånd och sedan äga rättigheterna till bilden. Personen som är på bilden får inte använda bilden.

Hur jävla patetisk och rubbad lag som helst!


Kommentarer
Postat av: Dabitch

Ja? Det är ju inget nytt.

2008-08-19 @ 23:36:16
URL: http://commercial-archive.com
Postat av: annelie

hur kan lagarna vara så!

2008-08-20 @ 07:24:37
Postat av: Jesper

Det kallas upphovsrätt. Det är bra för vårt samhälle.



"Upphovsrätten innebär förenklat att den som har skapat ett verk av en viss verkshöjd har ensamrätt att bestämma hur detta verk används."

Postat av: Rick

För att svara på det här tänker inleda med att säga: Det är ingen regel, det är en LAG. Kan man inte skilja mellan regler och lagar kanske man inte borde ge sig in i debatten? Poängen med lagen är att allt ska kunna publiceras. För att sanningen ska kunna komma fram. Ett enkelt exempel. Om det t.ex. visar sig att vår statsminister köpte sexuella tjänster. Och detta lyckades någon fota. OM då bellas version av lagen skulle gälla, så skulle det räcka med att statsministern säger: Jag vill inte att ni publicerar det där. Och vips så får folket inget veta. Hur ska då oberoende media fungera? OCH det är dessutom klart som fan att folk ska få betalt för sitt jobb. Fotografer lever på det dom gör. Det är precis som att sno en byrå av en möbelsnickare utan att betala och sen säga: Men vadå den står ju i mitt hus och gör reklam för dig. Tänk till först för fan Emma eller är du helt hjärndöd.

2008-08-20 @ 09:43:55
URL: http://rickzy.wordpress.com/
Postat av: morbengta

Nu är det blondinbellas bild bara för att hon är med på den.

Man måste acceptera lagen och att fotografer inte gillar att arbeta gratis. Jag förstår att inte alla vet alla lagar utan och innan, det gör jag inte själv heller.

Men om man vet om den och ägaren av bilden hör av sig så förstår jag inte vad man ska bråka om.

Det är konstigt att så många inte vill betala för musik, bilder och filmer ska alla media yrken utföras gratis och hur blir utbudet då?

2008-08-20 @ 10:43:51
URL: http://morbengta.blogg.se/
Postat av: morbengta

Det ska inte vara en punkt efter första meningen som jag skrev utan ett ? ;)

2008-08-20 @ 10:45:27
URL: http://morbengta.blogg.se/
Postat av: Dabitch

Apropå at skilja mellan lagar och regler, försök sära på "anmäla" och "fakturera" också, det är stor skillnad mellan de två sakerna.



Som sagt, ha lite torrt på fötterna först. Här kan du läsa på lite om du vill; http://blf.se/468.php



Jag citerar:

Vad har man för rättigheter när man blivit fotograferad? Vad får fotografen använda fotot till utan tillstånd från medverkade på fotot?"

Svar: Det är fritt att använda bilden hur som helst utom i reklamsammanhang då tillstånd fordras av de som är med på bilden.



Sammanfattning: Blodinbella återpublicerade en bild utan upphovsrättsägarens tillstånd, vilket är upphovsrättsintrång. Om hon hade frågat först kanske han hade sagt nåt i stil med" Javisst, du kan publicera den på din blogg på villkor att du skriver ut mitt fullanamn och länkar till mig" eller nåt i den stilen. En del fotografer säger faktiskt så, beröva dem inte chansen att ge dig tillåtelse.



2008-08-20 @ 10:57:33
URL: http://commercial-archive.com
Postat av: Pavel Maira

Alltså du har ju verkligen ingen koll på vilka lagar och regler som gäller. Kolla upp först vad som gäller innan du ger dig in i denna diskussion.

2008-08-20 @ 15:52:44
URL: http://www.pavelmaira.com
Postat av: mumin

Asså människor?! Emma gav sig inte in i någon "debatt"! Hon skrev ingenting till fotografen eller blondinbella och klagade! Hon sa bara att hon tyckte att det var larvigt? Det här är emmas blogg.. Hennes BLOGG! hennes tankar och åsikter. Hon är med i någon disskussion. asså att folk pallar? jag fattar inte!

2008-08-20 @ 21:06:08
Postat av: Anonym

hoppas du får en faktura

2008-08-20 @ 22:30:47
Postat av: v

Att du är så dum och lägger ut bilderna när du vet att bella fått en räkning på 7000. Men är väl bara att betala isf.

2008-08-20 @ 23:58:03
Postat av: zoso

Jag har skickat din adress till fotografen, räkna med en räkning...

2008-08-21 @ 02:50:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0